Száraz hajra
bettacica 2005.04.30. 19:34
Vegyünk sorra néhány vitamint, aminosavat, nyomelemet, melyek nélkülözhetetlenek
Az A vitamin hiányának egyik jele a hajhullás, száraz haj. Ennek pótlására célszerű, ha naponta többször fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt - lehetőleg nyersen -.
Vegyük most sorra, mit is tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük épségben A haj fehérjékből, ásványi anyagokból áll és speciális tápanyagokat igényel a test többi részéhez hasonlóan. Ha testünk nem jut elegendő tápanyaghoz biztosra vehetjük, hogy hajunk, körmünk is tápanyaghiányos lesz. A haj 98% - a fehérje, tehát nem nehéz kitalálni, hogy melyik alkotórész kulcsfontosságú az étkezésben. Mégis, ha túl sok van belőle több kárt okoz, mint hasznot. Miután a hajhullás kapcsolatba hozható a zsírban gazdag étrenddel, a fehérjeszükségletet kis zsírtartalmú forrásokból kell fedeznünk (hal, baromfi, hüvelyesek, szója, gabona). A túlzott fehérjefogyasztás - tej, tejtermékek, sajtok, húsok - roncsolhatják a hajat a szervezet túl savassá tételével. A vesék pufferolják a savas vegyületeket kálciummal, tehát a sok fehérjefogyasztás kálciumhiányt okoz, amit a szervezet a hajból, a körömből, a csontokból von el. Emellett természetesen túlterheljük vele a veséket. Ráadásul, ha nem elég a folyadékfogyasztás, a méregtelenítési funkciókat sem tudja maradéktalanul ellátni a szervezet, salakanyagok formájában lerakódik a szövetekben. A lerakódások a keringést akadályozzák, s ha a kapilláris keringés nem megfelelő, akkor nem tudnak eljutni a vérben lévő tápanyagok a hajhagymákat építő és ellátó anyasejtekhez, ezáltal okoznak hajhullást, kopaszodást.
Vegyünk sorra néhány vitamint, aminosavat, nyomelemet, melyek nélkülözhetetlenek Az A vitamin hiányának egyik jele a hajhullás, száraz haj. Ennek pótlására célszerű, ha naponta többször fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt - lehetőleg nyersen -. Legjobb a sárga, narancs színű zöldségek, gyümölcsök és a sötétzöld, leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, zellerlevél, brokkoli, sóska. A májban és a tojássárgájában is sok az A vitamin, valamint a házi tejben és a házi vajban. A gabonafélék, a vöröshagyma, a fokhagyma fogyasztása is ajánlott. Naponta 10000-15000 NE béta-karotint kell fogyasztanunk, melyet a szervezet szükség szerint A vitaminná alakít. Az alkohol, a feketekávé, a D vitamin hiánya, a túlzott vasbevitel, a természetes olajok hiánya akadályozza a vitamin felszívódását.
Az E vitamin is nélkülözhetetlen a haj számára Forrásai a nem finomított, extra szűz olivaolaj, a teljes magvak, avokádó, diófélék, tojás, búzacsíra, zabpehely, csipkebogyó főzelék, petrezselyem stb... Az E vitamin felszívódását akadályozzák a fogamzásgátlók és az avas olajok, zsírok. A fénytelen, törékeny, hulló haj utalhat jódhiányra, melynek következtében a pajzsmirigy súlyosabb esetben meg is duzzadhat. A jódhiány leküzdhető tojássárgája, rozskenyér, alma, körte (maggal együtt) fogyasztásával. Kisebb mennyiségben van jód a sárgarépában, cseresznyében, zsászában, zabpehelyben. Vigyázat! A jódtöbblet is eredményezheti a haj kihullását. Ennek azonban a dülledt szem a fő jellemzője. A H vitaminok hiánya hámló bőrt, faggyúképződési zavarokat, korpás hajat, hajhullást, fiatalkori őszülést okozhatnak. Forrásai a zöldfélék, tarkabab, mogyoró, lencse, sörélesztő, hántolatlan magvak, gomba, búzacsíra stb... Ennek a vitaminnak a felszívódását akadályozza az alkohol és a feketekávé is, de az antibiotikumok fogyasztása sem előnyös.
|